Company logo MobileCompany logo
  • Galvenā lapa
    Maksājumi
    Jautājumi
Menu

Ziemassvētku ēdieni no visas pasaules — otrā daļa

  • Ferratum
| Posted 14.12.2017
FacebookTwitterLinkedIn

Ja kādreiz esat domājuši par to, kādus ēdienus Ziemassvētku laikā ēd citās valstīs, tad šis raksts jums būs tieši laikā!

Ferratum grupa kopš tās izveidošanas 2005. gadā savu darbību ir izvērsusi 25 valstīs. Par godu Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, mēs nolēmām apkopot tradicionālus Ziemassvētku ēdienus, kurus ēd katrā valstī, kurā mēs pašlaik darbojamies.

Pagājušonedēļ mēs publicējām saraksta pirmo daļu, kuru varat lasīt ŠEIT. Bez lieka ievada uzreiz turpinām ar saraksta otro daļu. Lasiet un smelieties iedvesmu!

Lietuva 

Lietuviešiem ir tradīcija mieloties visa 24. decembra garumā, taču galvenā maltīte, ko sauc par kūčios, tiek ieturēta vakarpusē.

Šī galvenā maltīte sastāv no divpadsmit ēdieniem, kurā nevienā nav gaļas, bet ir zivs (visbiežāk siļķe), kā arī kūčiukai (nelieli, saldi pīrādziņi), dārzeņu salāti, biešu zupa ar sēnēm pildītiem ķiļķeniem, vārīti vai krāsnī cepti kartupeļi, skābēti kāposti un kviešu biezputra ar medu un maizi. 

Kā saldēdienu galdā ceļ arī ķīseli un augļu kompotu.

Meksika 

Līdzīgi kā daudzās citās valstīs, Meksikā Ziemassvētki nav tikai vienas dienas svinības, bet gan mēnesi ilga fiesta (svinēšana). 

Ziemassvētku priekšvakarā galvenais ēdiens parasti ir pavo — ar maltu gaļu pildīts tītars, ko pasniedz kopā ar dārzeņiem un rīsiem.  Populārs ēdiens ir cepts Adobada cūkas stilbs.

Un kas gan būtu meksikāņu Ziemassvētki bez tamales (pildītiem plāceņiem, ietītiem kukurūzas lapās)? Iecienīta svētku maltītes sastāvdaļa ir liellopu un cūkgaļas tamales ar kaltētu piparu mērci un cāļa cepetis.

Pozole ir tradicionāla zupa, ko vāra no cūkgaļas vai cāļa gaļas, aromātam pievieno ķiploku vai piparus, un papildina ar plāni sagrieztiem lapu salātiem, kāpostiem, raudeni, avokado vai laimu.

Bacalao a la Vizcaina ir kaltētas un sālītas mencas sautējums, ko līdztekus Ziemassvētkiem gatavo ikvienās Meksikā nozīmīgās svinībās visa gada garumā.

Nīderlande

Ziemassvētku rītu nīderlandieši sāk ar kerststol – brokastīm, kuras sastāv no rozīņu maizes, kas pildīta ar riekstiem, žāvētiem augļiem un mandeļu masu. Brokastu laikā ēd dažādas maizes, sierus un gaļas.

Ziemassvētku vakariņas sākas ar garneļu kokteili kā entrée (pirmo ēdienu), kam seko vai nu rostbifs, pīle, trusis vai cepts, vai glazēts šķiņķis, ko pasniedz ar dārzeņiem, kartupeļiem un salātiem. 

Taču mūsdienās daudzas ģimenes izvēlas izsmalcinātāku gardēžu maltīti, sauktu par gourmetten, kas ir līdzīga tai, kāda tika pasniegta kādreizējā holandiešu kolonijā Indonēzijā. Gourmetten ir tāds kā pikants fondī, un tajā svētku viesi īpašā mērcē iemērc dažādus sagrieztus dārzeņus, gaļu, zivis un garneles, tāpat šo maltīti papildina ar dažādām garšvielām un salātiem.

Katram viesim piešķir nelielu pannu, kurā ir ēdiens, kuru tas var pagatavot un pievienot tam garšvielas, un to ēd mazām porcijām. 

Jaunzēlande

Tāpat kā Austrālijā, arī Jaunzēlandē Ziemassvētku tradīcijas ir līdzīgas Apvienotās Karalistes svētku tradīcijām.

Galvenās svētku pusdienu vai vakariņu sastāvdaļas ir šķiņķis, tītars, cepti dārzeņi, gaļas mērce, kartupeļi, kā arī saldie pīrādziņi un Ziemassvētku pudiņš.

Nigērija

Jebkuras tradicionālas Nigēriešu Ziemassvētku maltītes pamatkomponenti ir jollof rīsi un cepti rīsi. Patiesi, nigēriešu Ziemassvētku maltītēs ir daudz rīsu ēdienu.

Līdzīgi kā daudzās citās valstīs, kurās tītars ir tradicionāls Ziemassvētku ēdiens, arī Nigērijā tas ir godā, taču galdā mēdz celt arī vistas, auna, kazas vai liellopu gaļu.

Gaļu pasniedz ar dažādiem rīsu ēdieniem, saldajiem kartupeļiem un miltu banāniem, kā arī dažādām dārzeņu zupām. 

Norvēģija

Tradicionāli Ziemassvētku ēdieni ir julepølse — cūkgaļas desiņas ar ingveru, ķiploku daiviņām, muskatriekstu un sinepēm, ribbe – cepta cūkas pavēdere, ko pasniedz kopā ar skābētiem kāpostiem, vārītiem kartupeļiem un gaļas bumbiņām, kā arī gaļas mērci, pinnekjøtt — sālītas un žāvētas vai kūpinātas jēra ribas, kuras pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un mīcītiem rutabaga (rāceņiem), un sossier — nelielas desiņas, kuras pasniedz kopā ar sarkanajiem kāpostiem.

Jebkuras norvēģu Ziemassvētku maltītes svarīga sastāvdaļa ir ne mazāk kā septiņi dažādi cepumu (småkaker) veidi. Šie cepumi var būt pepperkaker, krumkaker, goro, berlinekranser, fattigmann, sirupssnipper, bordstabel, smultringer, sandkake un brune pinner.

Polija

Ziemassvētki Polijā ir mielošanās visas dienas garumā, taču Ziemassvētku priekšvakara maltītē ir jābūt divpadsmit ēdieniem, kuri tradicionāli ir bez gaļas. Kā pamatēdienu galdā liek vienīgi zivi — visbiežāk siļķi, karpu vai līdaku.

Citi tradicionāli svētku ēdieni ir poļu vareņiki ar dažādiem pildījumiem, borščs, sēņu vai zivju zupa, skābēti kāposti ar meža sēnēm vai zirņiem, žāvētu augļu kompotu un kutia — deserts, kas ir jo īpaši populārs Polijas austrumos. 

Rumānija

Vai zināji, ka Rumānijā Ziemassvētki ir mēnesi garas svinības?

Rumānijā Ziemassvētki ir mēnesi garas svinības, kas ilgst no 14. novembra līdz 24. decembrim un kuru laikā galdā ceļ gaļas, olu un piena ēdienus.

Lielākās daļas Ziemassvētku ēdienu pamatā ir cūkgaļa, proti, kūpināts šķiņķis, bekons, desiņas, aknu desa un cūku kāju aukstā gaļa.

Citu iecienītu ēdienu starpā ir sarmale — kabaču tīteņi ar cūkgaļu, liellopu gaļu un rīsiem, vārīti tomātu mērcē un pasniegti ar polentu (grauzdētu miltu biezputru).

Tāpat galdā mēdz celt marinētus dārzeņus un Ciorba de perisoare (dārzeņu zupu no raudzētām klijām ar cūkgaļas frikadelēm).

Ziemassvētki nav pilnīgi bez Cozonac — bagātīgas, sūklim līdzīga augļu kēksa — un gogos — virtuļiem rumāņu gaumē.

Krievija

Līdzīgi kā Rumānijā, arī Krievijā Ziemassvētku priekšvakars ir svinības visas dienas garumā. Pēc mielošanās krievi tradicionāli ēd sochivo jeb kutia — kviešu vai rīsu putru, ko pasniedz ar medu, magoņu sēklām, augļiem, smalcinātiem valriekstiem, vai pat augļu želejām.

Citi populāri Ziemassvētku priekšvakara ēdieni ir borščs, dārzeņu pīrāgi, skābēti kāposti, griķi ar ceptiem sīpoliem un sēnēm, kartupeļu un citu sakņu dārzeņu salāti. 

Ziemassvētku dienā krievi ēd tādas maltītes kā, piemēram, cūkgaļas un zoss cepeti un pelmeņus, kā arī mielojas ar augļu pīrāgiem, piparkūkām un prjaņikiem.

Spānija

Tradicionāla spāņu Ziemassvētku maltīte, ko pasniedz vēlu svētku priekšvakarā, sastāv no vairākiem ēdieniem. Te, protams, neiztikt bez Ziemassvētku tapas, kuras ir līdzīgas parastajām tapām — tām, kuras ēd visu gadu, bet Ziemassvētkos tapas visbiežāk satur zivis un jūras veltes. Svētku galdā ceļ arī kūpinātu lasi, chorizo (kūpinātu un vītinātu desu), artišokus un anšovus.

Galvenā maltīte sastāv no zupas, piemēram, escudella (bagātīga gaļas un dārzeņu zupas), kurai seko cepts jērs ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un salātiem. Vēl viens tradicionāls ēdiens ir vītināts cūkgaļas šķiņķis, ko pazīst kā jamón.

Populārs deserts ir Turrón (nugas paveids), kā arī rosquillos de vino (vīna cepumi) un polvorones (drupaču kūka). Kā našķi šajā valstī Ziemassvētkos ēd dažādas kūkas, kurās visās ir mandeles un marcipāns.

Zviedrija

Tradicionāla Ziemassvētku maltīte ir bufetes stila julbord, ko ietur kā galveno maltīti 24. decembra pusdienās.

Kā galvenais ēdiens ir auksta zivs, piemēram, (dažādos veidos servēta) siļķe, gravlax (mazsālīts lasis, kas marinēts cukurā, sālī un dillēs) un kūpināts lasis.

Citi populāri šo svētku ēdieni ir köttbullar (gaļas bumbiņas), aukstās gaļas uzkodas, piemēram, tītars, prinskorv (desiņas), kåldolmar (kāpostu tīteņi ar gaļu), julskinka (Ziemassvētku šķiņķis), kā arī sarkanie kāposti, dažādi sieri, kāposti, salāti, marinēti dārzeņi un dažādas maizes.

Apvienotā Karaliste

Ziemassvētku maltīti ēd 25. decembra pēcpusdienā, un tā sastāv no tītara cepeša un — lielākā vai mazākā mērā — rostbifa, kuru pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, garšaugu pildījumu (herb stuffing), krāsnī ceptiem dārzeņiem, tostarp Briseles kāpostiem, dzērveņu mērci, pigs in blankets (nelielām desiņām ietītām bekona šķēlēs vai mīklā), kā arī, protams, Jorkšīras pudiņa (mīklas izstrādājumu no olām, piena un miltiem), ko pārlej ar gaļas mērci. 

Desertā Apvienotās Karalistes Ziemassvētku maltītē pasniedz trifle (kārtaino kūku, kuras kārtas veido olu krēms, biskvīts, augļi, želeja un putukrējums un kuru pasniedz stikla traukā), saldos groziņus, plūmju pudiņu (kurā patiesībā ir rozīnes, nevis plūmes) un olu krēmu.

Un kādi pasaules valstu virtuves tradicionāli ēdieni būs Jūsu Ziemassvētku maltītē?

  
 

Ikona

Piesakies internetā pāris minūtēs,
netērējot laiku dokumentu iesniegšanai un parakstīšanai bankā.

Piesakies aizdevumam
12.12.2017
Ferratum barometrs: Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku svinēšanai plāno tērēt 171 eiro

Šī gada Ferratum Ziemassvētku barometra rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāji svētku svinēšanai plāno tērēt vidēji 171,97 eiro, kas ir 17% no…

11.12.2017
"Piesakies jaunumu saņemšanai un laimē" 11.decembra izlozes rezultāti

Laimestu 50€ naudas balvu šīs nedēļas (05.12.-11.12) izlozē laimējusi Madara Rozite, telefona nr: 2684.... Uzvarētāju lūgums sazināties ar…

04.02.2019
Paziņojums par maksājumiem

Šobrīd ir kavēšanās ar veikto maksājumu saņemšanu un izejošajiem maksājumiem. Maksājumi ar korekti norādītiem maksājuma rekvizītiem (EVP numuru)…

  • 12.12.2017
    Ferratum barometrs: Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku svinēšanai plāno tērēt 171 eiro

    Šī gada Ferratum Ziemassvētku barometra rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāji svētku svinēšanai plāno tērēt vidēji 171,97 eiro, kas ir 17% no…

  • 11.12.2017
    "Piesakies jaunumu saņemšanai un laimē" 11.decembra izlozes rezultāti

    Laimestu 50€ naudas balvu šīs nedēļas (05.12.-11.12) izlozē laimējusi Madara Rozite, telefona nr: 2684.... Uzvarētāju lūgums sazināties ar…

  • 04.02.2019
    Paziņojums par maksājumiem

    Šobrīd ir kavēšanās ar veikto maksājumu saņemšanu un izejošajiem maksājumiem. Maksājumi ar korekti norādītiem maksājuma rekvizītiem (EVP numuru)…

SHARE THIS
FacebookTwitterLinkedIn

Palīdzība

Darba laiks

Darba dienās: 09:00 - 19:00

Brīvdienās: 11:00 - 15:00

Līguma noteikumi

Patēriņa kredīta līguma noteikumi
Privātuma politika
Pārvaldīt sīkdatnes
Kredītu izsniedz no 19 - 75 gadiem

© 2022 Multitude Bank
  • Galvenā lapa
  • Maksājumi
  • Jautājumi